Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 10., szombat

Új Kalsnyikov fegyverek: AK-12, RPK-16, MA, SVK

Oroszország manamság eléggé sok pénzt öl abba, hogy hadseregét modernizálja. Új tankok, repülők és hadihajók készülnek de a katonák személyi felszerelésének modernizációja is fontos ezért ezzel a témával is hosszú ideje foglalkoznak az orosz mérnökök.
Ebben a cikkben frissen megújult Kalasnyikov Concern pár modern fegyverét mutatom be röviden. Mindegyik fegyvert az idei Army-2016 expón mutatták be. 

AK-12

A most röviden bemutatott fegyverek közül talán ez a legismertebb és a legrégibb. Igazából azért hozom fel ezt a fegyvert, mert ez nem az első AK-12-ő hanem egy javított modell. (Az eredeti a lenti képen látható.)
Az előző modell, a különbség szemmel látható.

Azt pontosan nem tudom, hogy miért volt szükség a modell átalakítására, de biztos megvolt rá az okuk. (Én két elméletet hallottam, de azt nem tudom, hogy ezek mennyire igazak: az első verzió szerint az előző modellnél hibák léptek fel sorozatlövés közben, a második szerint pedig így sokkal "oroszosabb" tehát jobban teljesíti az orosz elvárásokat.) Amúgy az új modell pontosabb és strapabíróbb mint az előző, meg Kalasnyikovosabban is néz ki.
Az előző AK modellekhez képest sok minden változott ezeken a fegyvereken: sínrendszer amire különböző felszereléseket rögzíthetünk, ergonomikusabb kialakítás, jobb, állítható, behajtható válltámasz és a hátulsó irányzékot teljesen hátra tolták, gondolom belső átalakítások is történtek a pontosság növelés érdekében. A tűznemváltón is átalakításokat végeztek, hogy annak használat kényelmesebb legyen (gondom annak aki már fogott Kalasnyikovot a kezében ennek okát nem kell magyarázni), mivel eddig csak úgy lehetett tűznemet váltani ha az ember elfordította fegyvert és elengedte az egyik kezével, ez egy elég hosszú procedúra (nyilván a többi fegyverhez viszonyítva). Ezek a fegyverek már alkalmasak kettes sorozatok eladására is a korábbi típusoktól eltérően.
Az AK-12 5,45-ös lőszert tüzel, de van egy 7,62-es tesója is az AK-15, ami szerintem minden másban megegyezik a kisebb kaliberű verzióval.  
Jelenleg a fegyver a csapatpróbákat teljesíti és jó úton halad afelé hogy az orosz katonák nagy örömére (és az amerikaiak ijedségére)  az Orosz hadsereg alap lőfegyvere legyen.

RPK-16
    
Az RPK-16 egy szakasz szintű golyószóró, amivel az RPK-74-et akarják lecserélni. Őszintén megmondva én először azt hittem, hogy egy karabélyt látok egy nagyobb tárral az RPK-16 meglepő méretei miatt, ugyanis két csővel elérhető a fegyver egy hosszabbal (500mm), ez a standard felhasználásra jó, és egy rövidebbel (370mm), ami pedig különleges akcióknál és CQB-nál előnyös.  
A fejlesztésnél sok mindent átemeltek az AK-12-ről (pl. a behajtható válltámasz), ami természetesen egyáltalán nem gond. Az RPK-16-hoz még fejlesztettek egy új 96 lőszeres tárat is (lehetséges, hogy ez van a fotón).
De ez még nem egy kész termék, még csak egy prototípus, itt még sok minden változhat.

MA 

Az MA egy kompakt gépkarabély, ami igen sok féle feladatot képes ellátni. Lehet önvédelmi fegyver harckocsizóknak, rádiósoknak stb., CQB fegyver különleges erőknek és VIP testőröknek. Így elnézve ez egy elég multifunkcionális eszköz.
A fegyver nagy része polimerből készült és átalakítható jobb és balkezes használatra. Amúgy a kinézete engem két okból lepett meg: engem egy nagyobb géppisztolyra emlékeztet, nem egy 5,45-ös gépkarabélyra, és egyáltalán nem oroszos. Hiányzik belőle az a durvaság, egyszerűség, és sok fém ami az orosz eszközöket példázza.
Az MA elég kompakt fegyver: behajtott válltámasszal csupáncsak 500mm a hossza, a súlya pedig 2,5 kg.
Viszont ez a fegyver sincs még kész, most a gyári teszetk és végső tervezés szintjén áll, és az AKS-74U leváltását tervezik vele.

SVK

Az SVK egy félautomata mesterlövészpuska.
A fegyvert orosz elit mesterlövészek hatására kezdték el fejleszteni és még koránt sincs kész.
A rászerelt sínrendszer segítségével sokfajta optika rászerelhető, ellátható egy gyorsan le és fel szerelhető hangtompítóval, a válltámasza állítható és behajtható.
Az SVK két kaliberben lesz elérhető: 7,62x54R és 7,62x51NATO.  
Ez a fegyver is még fejlesztés alatt áll.

A cikk a http://world.guns.ru/index-e.html magyar fordításán, és lerövidítésen lapszik. Mindenkinek ajánlom ezt az oldalt, mivel nagyon sok fegyver van rajta fönt (kb. mindegyik) és a szerkesztője most már a Kalasnyikov Concernnél dolgozik, tehát nem a semmiből szerezi az értesüléseit.   

Köszönöm a figyelemét!









      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése